Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen

Het eerste boek van kindersarts Nadine Burke Harris – bekend van de TED Talk ‘Hoe jeugdtrauma’s je gezondheid blijvend beïnvloeden’ – is nu verschenen bij uitgeverij Mens. In haar boek gaat Nadine Burke Harris dieper in op hoe groot de impact van ingrijpende jeugdervaringen op ons leven kan zijn – en wat we kunnen doen om de cirkel te doorbreken.

Gestopt met groeien
De dag dat er een jongetje in de kliniek van Nadine kwam dat er gezond uitzag voor een kleuter, maar in werkelijkheid zeven jaar bleek te zijn, betekende een ommekeer in haar werk. Nadat hij op vierjarige leeftijd een traumatische gebeurtenis had meegemaakt was hij geen centimeter gegroeid! Op dat moment wist Nadine dat haar intuïtie over het verband tussen stress in de kindertijd en een slechte gezondheid op latere leeftijd meer dan een vermoeden was – en ze ging op onderzoek uit, met verbazingwekkende resultaten.

Veranderingen in het biologische systeem
Alle ingrijpende jeugdervaringen (ACE’s) – van verlies en scheiding tot misbruik en verwaarlozing – kunnen een blijvend effect hebben op de gezondheid. Deze ervaringen veroorzaken veranderingen in ons biologische systeem, onze reactie op stress en onze vatbaarheid voor ziekte.

Adverse Childhood Experiences Study
De Adverse Childhood Experiences (ACE) Study toont dat ingrijpende jeugdervaringen het risico op hartaandoeningen en longkanker zelfs kunnen verdrievoudigen en de levensverwachting met twintig jaar kunnen verminderen.

CategoryNieuws
© 2023 NTVP - All Rights Reserved