Hoe de Hongerwinter nog altijd de Nederlandse genen beïnvloedt

Baby’s die geboren zijn tijdens de Nederlandse Hongerwinter (1944-1945), zijn vandaag volwassenen met een groter risico op gezondheidsproblemen. Onderzoekers denken nu de genetische ‘knoppen’ gevonden te hebben die aan de basis daarvan liggen.

Uit onderzoek is gebleken dat zwangere vrouwen tijdens de Nederlandse Hongerwinter zeer kwetsbaar waren. De baby’s die toen geboren werden, ondervonden hun hele verdere leven de gevolgen van de hongersnood. […]
Wie tijdens de hongersnood geboren werd, bleek 10 procent meer risico te lopen om vroegtijdig te sterven. […] Lees hier het gehele bericht in de Morgen (5 /2/18).
Geneticus Bas Heijmans van de universiteit van Leiden heeft nu, samen met dr. Lumey, een mogelijk antwoord gepubliceerd in het vakblad Science Advances* Lees hier het oorspronkelijke bericht in The New York Times (31/1/18)

Op het NtVP jaarcongres in 2017 was Professor Rachel Yehuda (Mount Sinaï School of Medicine, New York) als keynote spreker aanwezig en presenteerde haar decennialange onderzoek naar epigenetica. De verschrikkingen van de Holocaust hebben niet enkel op psychologisch vlak, maar ook op genetisch vlak sporen achtergelaten bij de overlevenden en zelfs hun nakomelingen. Eenzelfde effect werd gevonden onder kinderen van zwangere vrouwen tijdens de Nederlandse hongerwinter. Zij bleken andere gen-functies ontwikkeld te hebben dan broers en zussen geboren buiten de hongerwinter. Yehuda benadrukte dat we ons als hulpverleners juist moeten beseffen dat deze stress respons, de invloed van omgeving op genen, nuttig is. Dat betekent dat het lichaam mechanismen heeft om zichzelf aan te passen en ervoor te zorgen dat de volgende generatie daartoe uitgerust is. Wanneer de omstandigheden van die volgende generatie mismatchen met die van de ouder, kan dat problemen opleveren, zoals wanneer een veranderde cortisolproductie bij nakomelingen zorgt voor een grotere gevoeligheid voor obesitas. Maar ook die generatie kan voor hun eigen genetische veranderingen zorgen, onder andere door het volgen van therapie.

CategoryNieuws
© 2021 NTVP - All Rights Reserved