High intensive trauma therapy, an evaluation of long-term improvement in functioning.

Titel onderzoek: High intensive trauma therapy, an evaluation of long-term improvement in functioning.

Omschrijving: Evaluatie van een innovatieve behandeling (Specialistische Intensieve Trauma Therapie (SITT)) waar binnen de hoog specialistische zorg hoog intensieve traumatherapie gecombineerd wordt met een traject gericht op verbeteren van het functioneren van de cliënt binnen zijn/haar context.

SITT heeft primair als doel PTSS-klachten te reduceren. De inhoud van het behandelprogramma is zorgvuldig vastgesteld op basis van evidence-based behandelmethoden, richtlijnen voor PTSS (NICE, GGZ Nederland/Trimbos) én de meest recent beschikbare wetenschappelijke kennis. De behandeling bestaat uit EMDR en exposure, systeem- en psychomotorische therapie in combinatie met een sportprogramma en psycho-educatie. Deze onderdelen vormen een geïntegreerd behandelpakket om PTSS-klachten te verminderen.

Wetenschappelijk onderzoek is geïntegreerd in het programma, met als doel de behandelmethode te onderzoeken, optimaliseren en door te ontwikkelen. Deelnemende cliënten worden tenminste 12 maanden gemonitord om het behandelresultaat te evalueren.

Hoofdonderzoeker: Dana Sofi.

Supervisoren: Prof. dr. Ivan Komproe, co-promotor dr. H. van Gestel-Timmermans

Looptijd: Januari 2018 – december 2021.

© 2022 NTVP - All Rights Reserved