Gebruik van expertkennis bij het bepalen van PTSS trajecten

Hoe kan de kennis van experts vertaald worden in statistische verdelingen en hoe kan deze worden gebruikt in een Bayesiaans model? Deze vragen staan centraal in het onderzoek van dr. Rens van de Schoot (associate professor aan de Universiteit Utrecht en lid van de Jonge Akademie van de KNAW) en zijn team.

Er is een groeiende interesse in de Bayesiaanse analyse, blijkend uit de systematische zoekopdrachten op het gebied van psychologie, onderzoek en psychotraumatologie en PTSS. Tot op heden is er echter weinig moeite gedaan om deze achtergrondkennis direct op te nemen door middel van eerdere distributies in analyses. Dit proces kan met name nuttig zijn in de context van modellering van latente growth mixture modelling. Dit wordt gebruikt wanneer er verwacht wordt dat een of meer van de latente groepen relatief klein zijn vanwege een tekort aan data.

In het onderstaande artikel illustreren de auteurs hoe achtergrondinformatie verkregen kan worden met behulp van eerdere literatuur op basis van een systematisch literatuuronderzoek en door gebruik te maken van vakkennis. De auteurs laten we zien hoe deze kennis vertaald kan worden naar eerdere distributies en het belang wordt geillustreerd van het voorafgaand uitvoeren van een gevoeligheidsanalyse.

Lees het gehele artikel hier: Bayesian PTSD-Trajectory Analysis with Informed Priors Based on a Systematic Literature Search and Expert Elicitation, gepubliceerd op 11 januari 2018 in het Journal Multivariate Behavioral Research.

De auteurs zijn Rens van de Schoot, Marit Sijbrandij, Sarah Depaoli, Sonja D. Winter, Miranda Olff & Nancy E. van Loey.

CategoryNieuws
© 2021 NTVP - All Rights Reserved