European Grief Conference

Door Iris van Dijk en Lyanne Reitsma promovenda’s bij Universiteit Utrecht op onderzoek naar rouw

De allereerste editie van de European Grief Conference vond plaats van 21 tot 23 september 2022 in het prachtige Kopenhagen. Ongeveer 300 bezoekers kwamen hier bijeen om kennis en kunde met elkaar te delen op het gebied van rouw. Hoe kunnen we rouw en de dood meer bespreekbaar maken in het alledaagse leven? Hoe ver zijn we inmiddels als het gaat om beleid, onderzoek, diagnostiek en behandeling op het gebied van (complexe) rouw? Dit is waar het eerste Europese rouwcongres om draaide. 

Pre-conference activiteit: Paper in a Day Workshop – dag 1

Nog voordat het congres officieel begonnen is, starten we met een Paper in a Day Workshop. Samen met Europese collega-onderzoekers op het gebied van complexe rouw, schrijven we een paper over verschillende trajecten van complexe rouw die nabestaanden kunnen hebben. Een hele dag werken we hard aan het samenvatten en opschrijven van bestaande literatuur en het uitvoeren van analyses.

Opening congres

Woensdagavond is de welkomstreceptie in het gemeentehuis van Kopenhagen. We worden welkom geheten door Line Ervolder, vice-voorzitter van de commissie gezondheid en zorg van Kopenhagen. Hierna werden de welbefaamde ”City Hall Pancakes” geserveerd. Een mooie aftrap voor dit rouwcongres!

Congres – dag 2

Het is half 10 in de ochtend wanneer het congres begint. In een volle zaal ontvangen we een welkomstwoord van kroonprinses Mary van Denemarken via een videoboodschap. Daarna wordt een speciale eerste keynote spreker van het congres aangekondigd. Dr. Anastasiia Sydorenko, gevlucht uit Oekraïne, vertelt tijdens deze lezing haar ingrijpende en persoonlijke verhaal over het ontvluchten van de oorlog.

Daarna volgen verschillende sessies waarin onderzoekers en clinici vertellen over hun werk binnen het rouwveld. Het congres is opgebouwd aan de hand van verschillende niveaus. Hierdoor krijgen we de kans om vanuit verschillende invalshoeken meer te weten te komen over (complexe) rouw.

Niveau 0: Societal Grief Literacy and Awareness

Niveau 0 draait om maatschappelijke educatie over rouw. Prof. dr. Brady Wagoner en dr. Allan Koster starten met hun keynotes over de functie van herdenkingsplekken bij collectieve rouw en de fenomenologie van rouw (een woord wat veel sprekers daarna proberen te vermijden vanwege de moeilijke uitspraak). Daarna volgen verschillende presentaties over bijvoorbeeld het gedrag van de politie wanneer zij nabestaanden informeren over de dood van een dierbare, en de mate waarin leraren getraind zijn in het praten over de dood met leerlingen.

Niveau 1: General Support and Information

De focus van niveau 1 ligt op sociale steun voor nabestaanden. Podcastmaker Amber Jeffrey vertelt in een keynote over haar ervaring rondom het verlies van haar moeder en haar podcast The Grief Gang met als slogan: ”Welcome to the gang… the one you never asked to be part of”. Dr. Lucy Selman presenteert in haar keynote het drukbezochte Good Grief Festival in Engeland, met activiteiten en webinars voor nabestaanden en mensen die meer over rouw willen weten. Verschillende landen presenteren daarna hun projecten over ondersteuning voor nabestaanden en professionals die met rouw te maken krijgen.

In de avond is het tijd voor het sociale programma. De avond begint met een boottocht door de kanalen van de stad Kopenhagen, waarna we aankomen bij het Admiral Hotel. Hier vindt het diner plaats. Daarbij worden we tijdens deze avond vermaakt door een bijzonder koor die Deense liederen zingen, en wordt er poëzie voorgedragen. Al met al een zeer vermakelijke avond.

Congres – dag 3

Niveau 2: Extra Support

In niveau 2 worden risicofactoren en preventieve interventies besproken voor (complexe) rouw. In twee keynotes leiden Debbie Karslake en prof. Dr. Paul Boelen dit niveau in met een overzicht van het beleid rondom de nabestaandenzorg in Engeland en een overzicht van het wetenschappelijke onderzoek naar de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie voor complexe rouw. Lyanne presenteert, in een latere sessie binnen dit niveau, haar onderzoek naar online cognitieve gedragstherapie voor mensen die een dierbare zijn verloren tijdens de coronacrisis.

Niveau 3: Therapy Support

Niveau 3 draait om nabestaanden die mogelijk meer specialistische zorg nodig hebben. Prof. Dr. Birgit Wagner vertelt over Persisterende Rouwstoornis als nieuwe classificatie in de DSM en ICD. Psychotherapeut Alba Payàs begeleidt ons, aan de hand van een casus, door het opstellen van een behandelplan voor mensen met een Persisterende Rouwstoornis. Iris presenteert binnen dit niveau een instrument om symptomen van Persisterende Rouwstoornis bij kinderen en jongeren te kunnen meten.

Een terugblik…

Voor ons beiden was het European Grief Conference ons eerste bezoek aan een internationaal congres. Hoewel dit van tevoren samenging met een zekere mate van gezonde spanning, kijken we terug op een bijzonder leuk congres waar we geïnspireerd van terugkwamen. We hadden de mogelijkheid om ons onderzoek te presenteren, wat tot interessante discussies leidde. Ten slotte was het fantastisch om verschillende experts in het rouwveld te kunnen ontmoeten, die wij eerder slechts alleen van naam kenden.

CategoryNB-Dec22, Nieuwsbrief
© 2023 NTVP - All Rights Reserved