Ernst PTSS-symptomen bepalend voor impact trauma op eenzaamheid

Slachtoffers met zeer ernstige PTSS-symptomen hebben meer last van eenzaamheid dan slachteroffers met zeer weinig PTSS-symptomen. Dit blijkt uit onderzoek verricht aan Tilburg University. De data die hiervoor werd gebruikt is afkomstig uit een groep van 1800 Nederlandse volwassenen welke representatief wordt gedacht voor de Nederlandse bevolking: het Longitudinal Internet for the Social Sciences-panel. In het onderzoek werd gekeken in hoeverre eenzaamheid en mentale gezondheid vóór trauma en de ernst van PTSS-symptomen na trauma de eenzaamheid één en twee jaar na trauma verklaart. Hierbij bleek eenzaamheid na trauma het sterkst verklaard te worden door eenzaamheid ervóór. Opmerkelijk genoeg vonden de onderzoekers ook dat slachtoffers met zeer weinig PTSS-symptomen vaak minder met eenzaamheid te kampen hadden dan niet-slachtoffers.

Deze resultaten zijn in lijn met bestaand onderzoek naar de relaties tussen PTSS-symptomen en sociale steun: ernstige PTSS-symptomen ondermijnen op termijn sociale steun. Dat slachtoffers met zeer weinig PTSS-symptomen minder eenzaam zijn dan niet-slachtoffers, lijkt erop te wijzen dat naarmate slachtoffers minder symptomen hebben, het voor familie en vrienden makkelijker is om aandacht en steun te geven. De bevindingen omtrent eenzaamheid en trauma hebben betrekking op recentelijk verworven trauma’s en niet op chronische en/of vroegkinderlijke trauma’s.

Bron: van der Velden, P. G., Pijnappel, B., & van der Meulen, E. (2017). Potentially traumatic events have negative and positive effects on loneliness, depending on PTSD-symptom levels: evidence from a population-based prospective comparative study. Social psychiatry and psychiatric epidemiology, 1-12.

CategoryNieuws
© 2021 NTVP - All Rights Reserved