De Volkskrant: Journalist zorg kreeg psychose na een traumatische ziekenhuisopname: ‘Zonder mijn netwerk was ik er niet meer geweest’

Bron: De Volkskrant

Datum: 5 november 2020

Auteur:

Als NOS-redacteur berichtte Rinke van den Brink vaak over medische fouten. Toen werd hij zelf het middelpunt van zo’n fout, waarna hij in een psychose belandde. Zijn kennis en zijn netwerk brachten hem redding, zegt Van den Brink.

Er zijn tientallen filmpjes waarin hij ’s nachts door het huis doolt en alles benoemt wat hij tegenkomt (‘dat is de wc-rol en dat is positief’), plus opnamen van de katten, de ondergaande zon, het ontbijt dat hij maakt en vooral van zichzelf, een mompelende, verwarde man die huilend aan tafel zit en voelt dat hij op afstand wordt bestuurd. Het is een genadeloze registratie van de gekte die hem drie jaar geleden opeens overkwam: Rinke van den Brink (65), al vijftien jaar redacteur gezondheidszorg bij de NOS, de ervaren journalist die geregeld in het radio- en tv-journaal verschijnt, was veranderd in een steeds dikker wordende man die zichzelf filmde terwijl hij ingesmeerd met aftersun in zijn onderbroek op bed zat of in een knaloranje T-shirt een gek stemmetje opzette. Hij zou er een documentaire van gaan maken, voor Nieuwsuur en voor het journaal en De Wereld Draait Door wilde er vast ook iets mee, net als alle radioprogramma’s, en het was ook zeker geschikt materiaal voor het filmfestival van Venetië en hij moest ook een Europalezing gaan houden over alle Europeanen die hij ooit had geïnterviewd.

Lees meer…

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved