De Volkskrant: Hoe voorkomen zorgverleners psychische problemen? ‘De sleur sleurt je erdoorheen’

Datum: 16 april 2020

Het zorgpersoneel draait overuren onder extreme omstandigheden. Psychische problemen liggen op de loer. Maar volgens psycholoog Huub Buijssen werken de oprukkende groepssessies averechts. Beter kunnen zorgverleners zich richten op hun routine, zowel op het werk als daarbuiten.

Ze werken door zonder te klagen maar ondertussen begint de pandemie wereldwijd zijn tol te eisen van het zorgpersoneel. De eerste buitenlandse onderzoeken komen met een alarmerend beeld: in Wuhan (waar de uitbraak begon) kampt de helft van alle artsen en verpleegkundigen met depressieve gevoelens en lijdt eenderde aan slapeloosheid. In Singapore zijn de cijfers iets gunstiger maar heeft nog altijd 15 procent angstklachten en vertoont 8 procent verschijnselen van posttraumatische stress.

Zorginstellingen zetten sinds kort opvangteams in. Maar dat gebeurt noodgedwongen zo snel en massaal dat psycholoog Huub Buijssen, gespecialiseerd in trauma-opvang in de zorg, zich zorgen maakt. ‘Je moet wel weten wat je doet, anders help je mensen de verkeerde kant op’, zegt hij.

Volgende week verschijnt zijn nieuwe boek, een praktische gids voor zorgmedewerkers die worden geconfronteerd met een overweldigende ervaring. Met daarin veel aandacht voor de impressies die hij de afgelopen twintig jaar opdeed tijdens trainingen in zorginstellingen. Wat werkt wel en wat juist niet?

Lees meer…

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved