De Volkskrant: Arts Coen Feron (28) vocht voor het leven van coronapatiënten. En toen belandde hij zelf op de ic

Bron: De Volkskrant
Datum: 24 april 2020
Auteur: Maud Effting

Coen Feron (28), anesthesioloog in opleiding, is volop bezig met het redden van coronapatiënten als hijzelf besmet blijkt te zijn. Zijn grote angst wordt werkelijkheid, hij moet kunstmatig beademd worden. Toch neemt zijn leven pas echt een wending als hij zijn ogen weer opent. 

Op een veldbedje ligt arts Coen Feron (28) in de grote, witte coronatent naast zijn eigen ziekenhuis, het Maastricht UMC. Hij krijgt geen lucht. Hij ademt bijna veertig keer per minuut.

Het is 24 maart, tien uur in de avond. Zijn vrouw heeft hem zojuist naar het ziekenhuis gebracht. Achter een scherm hoort hij de verpleegkundige praten tegen haar. ‘Gaat u maar naar huis’, zegt de verpleegkundige, ‘want het gaat niet zo goed met uw man. We nemen hem mee.’

Meteen daarop rijden ze hem weg, het ziekenhuis in. Zijn vrouw ziet hij niet meer.

Feron is arts in opleiding tot anesthesioloog. Zelf denkt hij dat dit zo voorbij zal zijn. Gewoon een beetje zuurstof en dan is het klaar. ‘Ik dacht: stel je niet zo aan, Coen, ben je nou aan het hyperventileren?’

Maar dan ziet hij ze. Zijn eigen collega’s van de intensive care en de Spoedeisende Hulp zijn voor hem gekomen. Dit zijn de mensen met wie hij dag in dag uit werkt.

Zij hebben het ook gezien: dit is er een van ons.

Lees meer…

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved