De dynamiek van symptomen over tijd tijdens exposure therapie voor PTSS: een netwerk benadering

Auteurs: Asle Hoffart, Tomas Formo Langkaas, Tuva Øktedalen en Sverre Urnes Johnson

Originele titel: The temporal dynamics of symptoms during exposure therapies of PTSD: A network approach

Doel: Deze studie onderzocht het dynamische netwerk van symptomen in patiënten gediagnosticeerd met posttraumatische stress stoornis (PTSS) tijdens exposure therapie.
Methode: Patienten (n = 65) werden gerandomiseerd in standaard imaginaire exposure, wat imaginaire exposure aan de traumatische herinnering bevat, of gemodificeerde imaginaire exposure, waar imaginaire rescripting van de herinnering de imaginaire exposure verving, in een residentieel programma van 10 weken. Ze vulde wekelijks een vragenlijst in voor DSM-IV PTSS symptomen. Een multilevel vector autoregressief model (mIVAR) is gebruikt om de data te analyseren, wat een temporeel (dynamisch), gelijktijdig netwerk tussen personen produceert.
Resultaten: Fysiologische reactiviteit door reminders in een week waren positief geassocieerd met stress reactiviteit en flashbacks in de daaropvolgende week. Waakzaamheid in een week was positief gerelateerd aan schrikreactie en extern vermijdingsgedrag in de daaropvolgende week. Verder werden meer slaapproblemen voorspeld door interne vermijding de vorige week en door minder flashbacks. Waakzaamheid en fysiologische reactiviteit hadden de hoogste out-strength, wat impliceert dat ze het sterkst voorspellend waren voor andere symptomen.
Conclusies: De huidige resultaten over reacties binnen-personen zijn een voorlopige basis om aanbevelingen te doen om een verandering in fysiologische reactiviteit en waakzaamheid tijdens de behandeling van PTSS te monitoren en faciliteren. Toekomstige studies zouden zich moeten focussen op het repliceren van ons temporele netwerk van PTSS en ook causale variabelen toe moeten voegen naast de symptomen.

Kernwoorden: Posttraumatische stress stoornis, imaginaire exposure, multilevel vector autoregressive model, dynamische symptoom netwerken, centrality indices

Citatie: Asle Hoffart, Tomas Formo Langkaas, Tuva Øktedalen & Sverre Urnes Johnson (2019) The temporal dynamics of symptoms during exposure therapies of PTSD: a network approach, European Journal of Psychotraumatology, 10:1, DOI: 10.1080/20008198.2019.1618134

Vertaling door Chris Hoeboer

Online gepubliceerd op 3 juni 2019.

CategoryNieuws
© 2023 NTVP - All Rights Reserved