De Correspondent: Rijke landen bepalen de ‘mondiale’ aanpak van psychisch leed. Maar die negeert de helft van de wereld

Bron: De Correspondent

Auteur: Tanmoy Goswami

Datum: 2 december 2020

In arme landen hebben mensen met psychische problemen nauwelijks toegang tot goede geestelijke gezondheidszorg, maar de internationale aanpak daarvan wordt gedomineerd door het Westen. Tijd voor een beweging die wél het etiket global verdient.

‘FANTASTISCH nieuws: ons commentaar “Hoe global mist in global mental health” is nu 

Niet elk wetenschappelijk artikel verdient zo’n jubelende tweet. Maar wat universitair docent aan het College of Human Medicine van Michigan State University op 19 november met de wereld deelde, was niet een of ander ingewikkeld artikel in een obscuur tijdschrift. Het was het resultaat van een unieke samenwerking die een diepgewortelde historische misstand moest rechtzetten, met implicaties die de van oudsher nogal gesloten academische wereld ver ontstijgen.

Hailemariam, die uit Ethiopië komt, had samen met een andere onderzoeker scherpe kritiek op een van ’s werelds meest prestigieuze tijdschriften over geestelijke gezondheid – The Lancet Psychiatry. In hun stuk wezen de auteurs op de schrijnende tekortkomingen van de pompeus getitelde Global Mental Healthbeweging (GMH), die The Lancet iets meer dan tien jaar geleden had helpen lanceren.

Lees verder…

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved