Campagne ‘Wat kan mij helpen’

Bron: NOS en Algemeen Dagblad
Datum: 25 november 2019

De campagne is volgens de initiatiefnemers bedoeld voor slachtoffers van “ongewenste en ingrijpende seksuele ervaringen” als verkrachting en andere vormen van seksueel misbruik. Minister Dekker voor Rechtsbescherming hoopt dat slachtoffers worden aangezet om de stap naar hulp te zetten. “Dat geldt niet alleen voor mensen die het net is overkomen, maar ook voor diegenen die klachten hebben door een ingrijpende seksuele ervaring langer geleden.”

Op de gelijknamige campagnesite doen slachtoffers hun verhaal en leggen ze uit hoe professionele hulp hen geholpen heeft. Ook worden campagneposters en billboards geplaatst bij uitgaansgelegenheden en scholen.

Ondanks de lancering van de landelijke overheidscampagene, die vrouwen oproept zo snel mogelijk hulp in te schakelen na een verkrachting of andere vorm van seksueel geweld, staat de acute hulp aan slachtoffers onder druk door een tekort aan geld. Het aantal slachtoffers dat zich meldt bij het Centrum Seksueel geweld stijgt hard, maar overheid en gemeenten steggelen over wie de zorg moet betalen.

Minister Sander Dekker wees recent een extra subsidie van twee miljoen euro af. Hij meldt dat er gesprekken zijn gevoerd met CSG, politie en Slachtofferhulp Nederland over de capaciteit om slachtoffers te helpen. “We hebben gekeken of deze instanties meer meldingen ook daadwerkelijk aankunnen. Dat is het geval, anders waren we de campagne ‘Wat kan mij helpen’ niet begonnen. Als we nou merken dat het te druk wordt, dan gaan we samen kijken wat we kunnen doen om te zorgen dat iedereen snel wordt geholpen.”

CategoryNieuws
© 2021 NTVP - All Rights Reserved