Brandwond bij kind kan leiden tot posttraumatische stress bij ouders

Als een kind brandwonden oploopt, kampen veel ouders nog lang met verdriet, angst en schuldgevoelens. Dat concludeert orthopedagoog Marthe Egberts, die vrijdag aan de Universiteit Utrecht op haar onderzoek promoveert.

Opvallend: de kinderen zelf hebben veel minder last van posttraumatische stress. Een maand na het ongeluk is dit minder dan 10 procent. Een jaar later hebben zij niet méér emotionele en gedragsproblemen dan andere leeftijdsgenoten, bleek uit vragenlijsten die kinderen zelf invulden. Toch dachten ouders soms wél dat hun kind nog klachten had, zo bleek uit een vragenlijsten die ouders invulden over hun kind. Met name ouders die zelf last hebben van posttraumatische stress overschatten de psychische gevolgen bij hun kind.

Schuldgevoelens, boosheid, angst en de gedachte dat het kind zou overlijden, waren bij ouders – met name moeders – een voorbode van posttraumatische stress en depressieve klachten. Dat bleek zowel uit het onderzoek onder 126 families, als uit onderzoeksdata van bijna 300 moeders van kinderen tussen 0 jaar en 4 jaar.

In de Volkskrant, door

CategoryNieuws
© 2023 NTVP - All Rights Reserved