Boektip: Mijn naam is Selma

Deze week verschijnt ‘Mijn naam is Selma’. Het verhaal van de inmiddels 97-jarige Selma van der Perre die in 1944-1945 in een nazi-concentratiekamp verbleef vanwege haar verzetswerk.

Ze was zeventien toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tot dan toe had het feit dat Selma joods was geen grote rol in haar leven gespeeld, maar nu werd het ineens een kwestie van leven en dood. Hoewel ze in 1942 werd opgeroepen om zich te melden voor een werkkamp, wist ze daar onderuit te komen. Ze sloot zich aan bij het verzet: onder de naam Margareta van der Kuit, ofwel Marga, vervalste ze documenten en koerierde ze door het hele land. Verscheidene keren ontsnapte ze aan de nazi’s, maar in juli 1944 werd ze verraden en via kamp Vught naar Ravensbrück getransporteerd. Anders dan haar zusje Clara en haar ouders overleefde ze de gruwelen van het kamp. Al die tijd wist niemand dat ze joods was, en niemand kende haar echte naam. Pas na de oorlog durfde ze die weer uit te spreken: Selma.

Het boek ‘Mijn naam is Selma’ is op 1 januari 2020 gepubliceerd door Thomas Rap.

Door verschillende media is verslag gedaan over het boek en de afschuwelijke gebeurtenissen die Selma van der Perre meemaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  • Lees hier het interview met Selma van der Perre in Trouw
  • Bekijk hier de aflevering van De Wereld Draait Door met Selma van der Perre te gast

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved