Boekentips december 2022
Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we weer twee interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven:
Traumasensitieve mindfulness
David A. Treleaven
Terwijl mindfulness in deze tijd veel gebruikt wordt om stress te verminderen, kan het bij mensen met een trauma juist negatieve reacties oproepen en hun herstel zelfs hinderen. Het boek Traumasensitieve mindfulness geeft handvaten om mindfulness toe te spitsen voor mensen met een trauma zodat ze het op een veilige manier kunnen beoefenen.
In het eerste deel worden de fundamenten van traumasensitieve mindfulness besproken. Er wordt op toegankelijke wijze een introductie van zowel trauma als mindfulness gegeven, de geschiedenis van mindfulness en trauma wordt beknopt omschreven en er wordt ook ingegaan op wat er bij trauma en mindfulness gebeurt in het lichaam en het brein. Het tweede deel beschrijft op vijf principes van traumasensitieve mindfulness: arousal en de window of tolerance, aandacht voor stabiliteit, verbinding met het lichaam, interpersoonlijke relaties en de sociale context.
Treleaven illustreert de informatie in zijn boek met verhalen van zijn eigen patiënten en geeft concrete handvatten en mindfulness oefeningen. Sommige beweringen in het boek zijn duidelijk onderbouwd met wetenschappelijke literatuur, maar sommige beweringen kunnen beter met een korreltje zout genomen worden. Het boek benadrukt dat het als algemene informatiebron bedoeld is en geen vervanging is voor bestaande behandelprotocollen en normen binnen de therapeutische praktijk.
Geschreven door Naemi Welter
Ik wil je iets vertellen
Lotte Hendriks & Dolly Warhol, met illustraties van Patrick van Vliet
‘Ik wil je iets vertellen’ van klinisch psycholoog Lotte Hendriks & creatief bureau Dolly Warhol is een prentenboek dat kinderen stimuleert kinderen om over nare ervaringen te vertellen. Het boek helpt de voorlezers om hier goed op te reageren en doorbreekt het taboe dat rust op vragen naar trauma.
Het boek gaat over Doris de Das. Doris heeft iets naars meegemaakt en moet daar steeds weer aan denken. In begrijpelijke taal worden traumareacties beschreven die Doris ervaart, zoals herbelevingen, vermijding en bevriezen. Uiteindelijk merkt Doris dat het oplucht om te vertellen over het trauma.
Het boek bevat prachtige illustraties van Patrick van Vliet. Op de bijbehorende website ikwiljeietsvertellen.nl vind je een handleiding en aanvullend materiaal om met het kind in gesprek te gaan. Hier staat niet alleen beschreven hoe je als voorlezer vragen kunt stellen over trauma, maar ook wat je beter niet kunt zeggen. ‘Ik wil je iets vertellen’ is een uitstekend hulpmiddel voor ouders, leerkrachten en hulpverleners.
Geschreven door Sophie van Leeuwen