18 december 2021
Binnen de NtVP lezen we veel boeken. Deze keer hebben we drie interessante boeken uitgekozen en er een korte recensie over geschreven: The End of Trauma van George Bonanno, De Stenen Getuigen van Hikaru Okuizumi, Oskar van Evelien Speel en Christiaan Helmig en Schaduwoorlog Uruzgan van Olof van Joolen &  Silvan Schoonhoven.







The End of Trauma: How the new science of resilience is changing how we think about PTSD 

George A. Bonanno

Zelfs al zou je het willen, je kunt maar lastig om dit boek heen. Eén: vanwege de schrijver. New Yorker Bonanno, levende legende onder de trauma-onderzoekers, stond aan de wieg van het meten van klachtenbeloop, of symptoomtrajecten, na rouw en trauma en is het boegbeeld van het begrip "resilience". Twee: vanwege de titel. Lekker voor de marketing, zoals de schrijver zelf grapte tijdens zijn keynote op het virtuele ESTSS-congres afgelopen juni. Drie: door de kaft. Optimistisch hemelsblauw, opgesierd met gouden kintsugi, een oude Japanse reparatiekunst voor gebroken keramiek. Ervaringssporen worden zo een waardevol en betekenisvol onderdeel van het geheel en maken het meteen sterker. Een betere metafoor was bijna niet mogelijk. Zonder ook maar een woord te hebben gelezen waren mijn verwachtingen hoog. Ik laat je niet langer in spanning. Bonanno stelt niet teleur. Als een scenarist brengt hij de begrippen en concepten in zijn werk tot leven. We maken kennis met Jed, Maren, Paul en anderen en volgen ze tijdens hun “trauma trajectory”. We komen er zo achter hoe goed we zijn in het overschatten van het effect van trauma, waar dat door komt en hoe we kunnen leren van personen met een veerkrachtig traject. Bonanno eindigt met zijn concept psychologische flexibiliteit, een samenspel tussen mindset en aanpassingsvermogen, en past het toe op onze huidige werkelijkheid, de pandemie. Kortom, een meeslepend pleidooi om veerkracht en psychologische flexibiliteit verder te gaan onderzoeken; ik heb er meteen zin in gekregen.

Geschreven door Joanne Mouthaan















‘De Stenen Getuigen’

Hikaru Okuizumi

‘De Stenen Getuigen’ is een rauwe en pijnlijke novelle, geschreven door de Japanse schrijver Hikaru Okuizimi. Middels een krachtige doch eenvoudige schrijfstijl, worden complexe thema’s zoals psychotrauma, posttraumatische symptomen en traumatische rauw besproken. Bij vlagen gruwelijk beeldend en op andere momenten ogenschijnlijk vluchtig: een interessant literair stuk voor liefhebbers van (Japanse) literatuur, dat zeker stof tot nadenken geeft.

In het boek beschrijft Okuizimi het leven van hoofdpersoon Tsuyohi Manase. Als zijn oudste zoon dooreen tragisch ongeval komt te overlijden, worden oude trauma’s gerelateerd aan zijn ervaringen gedurende de Tweede Wereldoorlog opgerakeld. In plaats van met zijn emoties om te gaan, vervreemd Manase volledig van de werkelijkheid. Langzaam versmelten het heden en het verleden en wordt hij overvallen door gevoelens van schuld, onmacht en verlies.

‘De Stenen Getuigen’ is in 1998 eenmalig in het Nederlands uitgegeven en nu, in 2021, heruitgebracht door. Het werk werd reeds in 1993 bekroond met de prestigieuze Japanse literaire ‘Akutagawa Prize’.

Geschreven door Janne Hoogervorst















‘Oskar’

Evelien Speel en Christiaan Helmig

Evelien Speel-Flierman is gecertificeerd NtVP psychotraumatherapeut en behandelt kinderen en jongeren in haar eigen praktijk. Zij miste een praktisch en duidelijk hulpmiddel om psychoeducatie te geven aan kinderen en hun ouders over spanning en de Window of Tolerance. Daarom heeft zij besloten dit samen met illustrator Christiaan Helmig te ontwikkelen. Zo is het prentenboek ‘Oskar’ ontstaan. Dit is een hulpmiddel voor uitleg over emoties en spanning voor kinderen van ongeveer 2-8 jaar. In het boekje ervaart het hertje Oskar verschillende spanningsvolle situaties en schrikreacties (vechten, vluchten, bevriezen). In het boekje wordt met behulp van de illustraties beschreven wat er dan gebeurt in je lijf en wat helpt om weer te kalmeren. Ouders kunnen dit boekje samen met hun kind lezen. Zo leren zij de schrikreacties bij hun kind kennen en worden ze gestimuleerd om vanuit een rustig en kalm brein te reageren. Op die manier kunnen kinderen weer tot rust en in contact met hun ouders komen. Het boekje is een mooi hulpmiddel voor professionals die werken met ouders en kinderen, maar kan ook zelfstandig door een gezin worden gebruikt. Het boekje stimuleert wederzijds begrip en verbinding en past binnen een traumasensitieve opvoeding.

Geschreven door Sophie van Leeuwen















‘Schaduwoorlog Uruzgan’

Olof van Joolen & Silvan Schoonhoven

‘Schaduwoorlog Uruzgan’ is een indringend boek van Telegraaf-verslaggevers Van Joolen en Schoonhoven, waarin de Nederlandse missie naar Uruzgan uiteen wordt gezet. Door het combineren van informatie uit nieuwsartikelen, geschreven getuigenissen, officiële rapporten én diepte-interviews, zijn Van Joolen en Schoonhoven in staat geweest om een zo nauwkeurig mogelijk overzicht te produceren van de gehele militaire operatie van 2006 tot 2010. Het boek is afwisselend zeer kritisch en pijnlijk, maar sluit ook doordrenkt van Hollandse nuchterheid. De door het boek verworven quotes uit interviews, overzichtskaarten van het gebied en persoonlijke foto’s van de militairen zijn een waardevolle aanvulling om de feitelijke uiteenzettingen van de moedige en tragische gebeurtenissen tot leven te laten komen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de emotionele impact van de ervaringen in het veld en de nasleep van dergelijke missies. Al met al aangrijpende en onthullende diepte journalistiek met een emotioneel randje.

Geschreven door Janne Hoogervorst







Meer in deze nieuwsbrief

Alle nieuwsbrieven
18 december 2021

CONNECT


De COVID-19 pandemie heeft ons leven veranderd. Veel dingen vinden nog steeds thuis plaats, waardoor we zwaarder belast worden en er zijn veel regels over hygiëne en hoe we ons moeten gedragen. Ingrijpende veranderingen vragen om nieuwe wetenschappelijke kennis. Daarom is het belangrijk om nieuw onderzoek uit te voeren.
Lees meer