Begrijpen van kritieke componenten in stresscircuit hersenen

Mensen leren vaak op een gezonde, adaptieve manier met stress om te gaan maar sommige mensen reageren op een onaangepaste, maladaptieve manier op stress. Hierdoor lopen zij een groter risico op het ontwikkelen van psychische aandoeningen. Onderzoekers van het National Institute of Mental Health (NIMH) hebben een nieuwe studie uitgevoerd die meer onthuld over de organisatie en functie van een hersenstructuur die een hoofdrol kan spelen bij het verbinden van stressdetectie aan de ontwikkeling van adaptief gedrag. De paraventriculaire kern van de thalamus (PVT) is een hersenstructuur die is geïdentificeerd als een speler in emotionele verwerking, leren en in adaptieve reacties op stress. Hoewel de kennis over de rol van deze hersenstructuur in stressreacties groeit, proberen onderzoekers nog steeds te begrijpen hoe deze structuur is georganiseerd en hoe deze zich verbindt met andere delen van de hersenen.

“Een stressvolle gebeurtenis leidt meestal tot een toename van gevoeligheid voor nieuwe stressoren, wat suggereert dat er een ‘stressgeheugen’ centrum bestaat in de hersenen,” aldus auteur van deze studie Mario Penzo, Ph.D. & hoofd van de afdeling Neurobiologie of Affectief Geeheugen op het NIMH. “Eerder speculeerden wetenschappers dat de PVT zo’n centrum kan zijn. We hebben nu bewijs dat aangeeft dat dit inderdaad het geval is. Onze resultaten suggereren dat stress-geïnduceerde veranderingen van het PVT-circuit de gevoeligheid voor toekomstige stressoren kunnen bevorderen. ”

De studie The locus coeruleus drives disinhibition in the midline thalamus via a dopainergic mechanism is online gepubliceerd op 18 juni 2018 in Nature Neuroscience. Lees hier een samenvatting op de website van NIMH.

CategoryNieuws
© 2023 NTVP - All Rights Reserved