Artikel de Volkskrant- onderzoek naar de rouw van MH17-nabestaanden

Bron: de Volkskrant
Datum: 16 juli 2019
Auteur: Wil Thijssen

De nabestaanden van vliegramp MH17 delen niet alleen een plotseling, gewelddadig verlies, maar ook onwetendheid over het laatste moment van hun geliefden, ontoegankelijkheid van de plek waar het gebeurde en het ontbreken van een intact lichaam om afscheid van te nemen.

Dat bemoeilijkt het rouwproces, zegt klinisch psycholoog Jos de Keijser. ‘Van iedereen die een geliefde verliest door bijvoorbeeld kanker of een hartaanval, functioneert 90 procent na een jaar weer boven een bepaalde internationaal afgesproken norm. Maar bij nabestaanden van een aanslag of een moord duurt het rouwen vaak veel langer.’

Met collega’s onderzocht De Keijser het rouwproces van deze nabestaanden. In 2,5 jaar enquêteerden ze 173 van hen vier keer. Daarvan beantwoordden 66 mensen alle vragenrondes. De resultaten worden dinsdag bekendgemaakt op de herdenkingsbijeenkomst in Nieuwegein, met het boekje Iets in mijn leven is kapot. Uit het onderzoek blijkt dat de meesten, 80 procent, na een jaar kampten met complexe rouw (PCRS), posttraumatisch stresssyndroom (PTSS), een depressie of meerdere stoornissen tegelijk. Tweederde van deze groep verloor door de ramp meer dan één geliefde.

Lees het hele artikel op de website van de Volkskrant.

CategoryNieuws
© 2022 NTVP - All Rights Reserved